whos_among_us

2011. december 28., szerda

Vegyünk-e ... aranyat?

Arany árfolyam 2011.12.28 - marketwatch.com
Az arany és az ezüst árfolyama is igen jelentős gyengyülésen van túl a mai nap
Az arany 2%-os (jelenleg 1558$/oz), az ezüst pedig kb 5%-os (jelenleg 27,16$/oz) jelentős esése a dollár erősödéssel egyidőben bontakozott ki ma délután, nyilván ezzel összefüggésben. A befektetők - jól láthatóan - az arany helyett inkább a jelentősen megerősödni látszó dollárt preferálják (úgy tűnik egyenlőre függetlenül az amerikai adósság nagyságától és a FED lebegtetett pénznyomtatási politikájától). Az év elején kiépített komoly spekulatív nemesfém pozíciók már nyáron és részben ősszel felszámolásra kerültek.
Mivel az arany ma beesett a 200 napos mozgó átlaga alá, így az elemzők további, akár jelentős esésre számítanak.
A fentiek figyelembevételével a nemesfém befektetésben gondolkodó olvasóim részére egyenlőre az árfolyamok figyelemmel kísérését javaslom.

Pár gondolat még az arany befektetésekről.
Sokan, sok helyen leírták már, hogy az arany az egyik legspekulatívabb árupiaci termék. Ma már a korábbi tézisek sem egyértelműen működnek: ha félünk a reálgazdaság lassulásától, aranyba menekítjük vagyonunkat, stb. Ettől függetlenül a nemesfémeknek helyük van/lehet egy jól felépített portfolióban. Ökölszabályként azért jegyezzük meg, hogy a portfoliokban 5-20% közöttire javasolják a nemesfémek arányát. Természetesen időnként (pl spekulatív jelleggel) ennél nagyobb vagy kisebb arány is indokolt lehet.
Az is fontos tisztázandó, hogy milyen módon szeretnénk nemesfémekbe fektetni. Ehhez jó ha tisztázzuk, hogy azért fektetünk pl. aranyba, mert óriási világ méretű gazdasági armageddontól tartunk és ilyen esetre szeretnénk vagyonunk likvid részét "a kezünk ügyében tartani". Ebben az esetben az arany megőrzése, biztonságba helyezése lehet komoly feladat, hiszen ilyenkor javasolt az állandóan őrzött széf használata. Ezen felül a fizikai arany esetleges (értékében történő) értékesítése sem feltétlenül egyszerű és főleg nem veszteségmentes.
A fizikai aranynál jobb (értsd: a blogger szerint kényelmesebb, kezelhetőbb szigorúan befektetői szempontból) instrumentumnak tűnnek ma a nemesfém alapok és nemesfém ETF-ek. Ezek ugyan a globális armageddonokra "nem teszteltek", de ha a befektetéssel a célunk inkább a vagyon kiegyensúlyozása, eső piaci helyzetre a portfolió rész értéken tartása, arra tökéletesen megfelelnek. Cserébe teljesen likvidek. Fontos még megjegyezni, hogy a fizikai (befektetési) arany értékesítésénél ÁFA nem terheli a megvásárolt arany lapokat, érméket, míg az értékpapírok ÁFA mentesen vehetők meg, igaz, utóbbi esetében 16% adót kell fizetni az elért hozamra.
Az utóbbi időben elterjedtek, a Budapesti Értéktőzsdén is forgó arany és ezüst certifikátok, melyek inkább az árfolyamok spekulatív "meglovagolására" alkalmasak. Fontos még megjegyezni, hogy mind ETF-ből, mind certifikátból léteznek short típusúak is, melyekkel a nemesfémek árának esésére játszva húzhatunk profitot.
Érdemes figyelni arra, hogy egyes alapok nem (vagy csak részben) tartanak fizikai aranyat az alap befektetési jegyeinek fedezetére (azt más eszközkkel fedezik és csak a nemesfém ár indexét követi az alap). Ez befektetési szempontból rizikósabb. Közepes és hosszabb távú befektetésekre a fizikai arannyal fedezett alapokat válasszunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.