whos_among_us

2012. május 28., hétfő

Forró kása

Bankia pénzkiadó és ügyfele - silveristhenew.com
A gazdasági és világpolitikai sajtóban az európai adósság válság aktuális fordulatai mellé szinte alig fér be más hír. Ennek megfelelően szép számmal jelennek meg a kockázatokra és Görögország "hard default"-jára felkészítő cikkek, publicisztikák. Egyszóval rendesen benne vagyunk a lecsó közepében és a gáz még rotyog alattunk június 10-ig. Akkor vagy fellélegzünk (egy rövid időre), vagy egyből leforráz minket a forró lé.
Jelenleg - az aktuális közvéleménykutatások adatai szerint - szinte fej-fej mellett halad a két politikai vonulat: a nemzetközi szervezetekkel kötött megállapodás folytatását támogató és az azt újratárgyalni, könnyitett feltételeket elérni szándékozó pártok versenye a görög választók voksáért. A választások után még vezető ellenző erők ma egy hajszállal lemaradni látszanak, de ki tudja meddig marad ez így és képes lesz-e bármelyik nyertes kormányt alakítani. A hírügynökségek jelentése szerint a jelenleg regnáló átmeneti kormány teljesen cselekvésképtelen. Jellemző a helyiek mentalitására, hogy sokan már be sem fizetik az adójukat, mondván úgyis küszöbön a csőd. A folyamat természetesen ezen az úton önbeteljesítő is lehet.
Spanyolországból sem kedvező hírek érkeztek a héten. A Madrid mellett az egyik leggazdagabb tartománynak számító Katalónia (Barcelona és környéke) került csőd közeli helyzetbe és kért segítséget az állami vezetéstől. A másik aggasztó és piacot befolyásoló hír a Bankia (4. legnagyobb spanyol bank) 19 milliárd eurós állami segítség kérése volt, melynek hatására a cég papírjainak tőzsdei árfolyama 27%-ot zuhantak. A spanyol kormány számára korán jött az izzasztó nyár. A befektetők a katalán csődhelyzet láttán újra partvonalra tették, illetve méginkább ott tartották a spanyol papírokat. Általános az a befektetői véleményt, miszerint Spanyolország képtelen lesz kezelni a központi állami és a tartományok adósság helyzetét és külső segítség nélkül test közelbe kerülhet valami féle befektetői veszteség leírás (bár erről hivatalosan nincs egyenlőre szó). Az események láttán a többi problémás EU ország kötvény hozamai is emelkedtek.
A megoldást a periféria országai elsősorban az EUR övezet központja felől várnák: a központi EUR kötvények kibocsátása állíthatná vissza fenntartható pályára a déli országok finanszírozását. Ez lényegében azt jelentené, hogy az EUR övezet összes országa (beleértve az északi gazdag országokati és főleg Németországot is), vállalná kibocsátói szerepkörben a garanciát. Ez olcsó finanszírozást jelenthet a fenntarthatatlan kamatszintekbe belefulladó délieknek, de nagyobb eladósodást, rosszabb piaci kondíciókat és akár romló hazai életszinvonalat vagy magasabb adókat jelentene akár hosszabb időre pl. Németországnak. Mindezt tegye úgy, hogy a németeknek továbbra sincs semmilyen ráhatásuk a déli országok gazdaságpolitikájára: félő, hogy a gazdasági nyomás enyhültével a periféria gazdaságainak politikus vezetői gyorsan a populáris megszorítások lazításának irányába kormányoznák országaikat, amivel az addigi eredményeket is komolyan erodálhatják. A német választóknak amúgyis egyre nehezebb eladni a periféria ilyen nagy arányú támogatását. (Lásd pl. Merkel pártjának legutóbbi tartományi választási vereségét ...)
A periféria országai viszont jól láthatóan képtelenek lesznek megbírkózni az egyre fogyó befektetői bizalommal és az ennek mentén növekvő finanszírozási költségekkel. A megszorítások tartóssá tétele pedig - a magyar példával is illusztrálható módon - nem tudja a gazdaságot felpörgetni, ami viszont szükséges a megnövekedett hitel teher kompenzációjára és az egyensúlyba juttatásához.
A déli országok bedőlése az EUR övezet teljes széthullásához és világgazdasági szinten igen súlyos válsághoz vezethet, ami lényegében senkinek nem érdeke a szereplők közül.
Jól láthatóan mindenki kerülgeti a forró kását: a cehhet a nap végén azonban valakienk ki kell fizetnie! Így vagy úgy!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.