whos_among_us

2013. július 24., szerda

Nagy hozam emelkedés a fejlett kötvénypiacokon

Az elmúlt napokban több európai ország friss beszerzési menedzser indexe (PMI) került napvilágra. Mindegyik index jelentős hangulati javulást tükröz! A német PMI 5 havi csúcson van. A Markit szolgáltató közzétette az euró zóna egészére vonatkozó PMI indexet, mely 2012 januárja óta elsőször végzett 50 pont felett (50,4), ami a határa a gazdasági fellendülésben való bizalomnak. Ez egyértelmű jelzése annak, hogy Európa kezdi maga mögött hagyni a válságot.
Ez a tény Európa szerte megemelte a kötvényhozamokat, azaz csökkentette a kötvények piaci árát. A német 10 éves kötvény hozama több mint 6%-ot ugrott. A kötvénypiaci áresés azonban a fejlett piacok más országaira is átterjed. Így az Egyesült Államok kötvényárai is leestek. Az amerikai 10 éves államkötvény esetén több mint 3% hozam ugrást láthattunk ma.
Az S&P500 komponensek szinte mindegyike pirosban a nap végére - finviz.com
A kevésbé kockázatos instrumentumnak számító kötvények áresése azonban megindította a pénzkivonást a kockázatosabb részvény és spekulatív nyersanyag piacokról, így ott az árak esésnek indultak.
Az S&P500 értéke 0,38%-ot csökkent folyamatosan a nap során. Az árfolyam nyitáskor még az 1700-as szint közelében volt. Az érték sűlyedése záráskor valamivel 1686 alatt állt meg.
Az amerikai dollár is szépen erősödött a jelenség kapcsán a vezető devizákhoz képest (EUR, GBP, AUD).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.