whos_among_us

2012. szeptember 1., szombat

Jackson Hole

Jegybankárok egymásközt - telegraph.co.uk
Jackson Hole egy isten háta mögötti sí paradicsom a hegyek között, gyönyörű természeti környezetben, amelyre ma az egész világ figyelt. A Föld jelentős jegybankjainak vezetői évente egyszer itt gyűlnek össze tanácskozásra. Hagyományosan a FED elnökének beszédét kíséri a legnagyobb figyelem. 2 éve ezen a rendezvényen jelentette be Bernanke a QE2-t. Bernanke mai, magyar idő szerint délután 4 órakor kezdődött, beszédében megvédte az előző mennyiségi lazítások eredményét (ui. sok kritikát kapott odahaza a FEDnek ez döntése). Véleménye szerint az előző két program nélkül a gazdaság még ennyivel sem erősödött volna. Beszédében az amerikai gazdaság legnagyobb problémájának a munkaerő piac gyengélkedését jelölte meg. Bernanke beszédében kifejtette, hogy a munakerő piac problémájára egy újabb agresszív beavatkozás jó hatással lehet. A beszéd ezen részét elemzők és a piac is egyértelműen egy szükség szerinti újabb lazítási program elindításának támogatásával azonosították, és bár az elnök egyenlőre még nem jelentett be konkrét újabb programot - ahogy azt jó páran várták -, mégis a szaksajtó a beszédet követően már akár idénre, az elnök választás utánra vagy jövő év elejére, várja egy QE3 program elindítását.
Bernanke kiállt a FED kamat politikája mellett is. A jelenlegi 0-0,25%-os kamat sáv mindaddig maradhat, míg a munkanélküliség nem csökken 7% alá (jelenleg 8,3%) és az infláció nem ugrik 3% fölé.
A tőzsdék a beszéd alatt hevesen, nagy kilengésekkel reagáltak, de végül egyértelműen emelkedőre fogták. A legfontosabb amerikai és európai indexek is pozitív tartományban zárták a napot.
Az árupiacokon elsősorban a nemesfémek és energiahordozók ára ugrott hatalmasat, de a soft commodity termékek is - bár kisebb mértékben - emelkedni tudtak.
Úgy néz ki, a FED határozott kiállása egy szükség esetén beindítandó újabb kötvény vásárlási programmal kapcsolatban meghozta a kockázati étvégyat a piacra. Elemzők az előttünk álló időszakra inkább az amerikai tőzsdék emelkedését valószínűsítik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.