whos_among_us

2012. szeptember 13., csütörtök

USDA report

Aszály sújtotta búza mező Hermleigh (Texas) közelében -
society.ezinemark.com
Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szokásos havi jelentését ismét nagyon várta a piac. A jelentésből kiderült, hogy a nyári nagy aszály ugyan igen súlyos károkat okozott a kukorica termés mennyiségét illetően, de a kár - úgy tűnik - még sem akkora, mint amekkorára korábban számítottak és amit a piac árazni kezdett. ennek hatására tegnap a kukorica árfolyama több mint 1%-ot esett és az elemzők további ereszkedésre számítanak. A szója tekintetében viszont 2%-os áremelkedést indukált a riport, miután a minisztérium visszavágta az eddig várt idei termés mennyiséget. A búza tekintetében is jelentős termés kiesésről számol be a jelentés elsősorban Oroszország és Kazahsztán tekintetében. Azonban az hazai termés tekintetében alig módosította kilátásait az amerikai kormányzat az augusztusi riportban becsült terméshez képest. A búza ára ennek hatására tegnap némileg emelkedett.
Elemzők szerint a gabona árak tartósabban magasan maradhatnak, bár sokan a jelenlegi szintektől lejebb, 700 cent alá várják a kukorica árát, míg a szója ára akár tovább emelkedhet. A búza pedig akár tartósan a 860-910 cen-es sávban maradhat.
A jelentés az állattenyésztésre is kitér, ami igen komoly problémával kűzd a hírtelen magasraszökött gabonaárak miatt. Az állatok etetésének költsége ugrott meg jelentősen, így sok gazda kezdett a tervezettnél előbb és nagyobb mennyiségben levágni állatait és piacradobni. Ennek kapcsán a piaci élő állat és hús árak az utóbbi hetekben jelentősen estek.
A gabona árak változását a Blogger ETF-eken keresztül javasolja megfogadni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.