whos_among_us

2012. szeptember 12., szerda

Kávé

kávé amerikai piaci árának alakulása - forexpros.com
A soft commodity piacot követő befektetők az utóbbi pár napban a kávé hírtelen emelkedésének örülhettek. A korábbi csökkenő trend megtörésének számos oka van. A valószínűbbé vált QE3 hatására gyengülő dollár általában emeli az áru piaci termékek árát. Ezen felül az egyik nagy termelő, Kolumbia bejelentette, hogy a soron követekző termelési évben vélhetőleg a korábbinál véltnél csak kevesebbet, mintegy 9 millió zsáknyi kávét tud majd piacra vinni. Hírek szerint a legnagyobb termelőtől, Brazíliától is a vártnál csak sokkal lasabban kerül a piacra termés. Ráadásul az új termés nagy részének minősége rossz, így a pörkölő üzemek érdeklődése a brazil arabica típus iránt alacsonyabb. Általában a robusta típus iránt viszont a kereslet nagyobb. A növekedés gyorsulását segítette a gyorsan záródó short pozíciók hatása.
Mindezek miatt a kávé ára az amerikai piacon a szeptember 6.-ai éves mélypontról hírtelen elindult felfelé és tegnap 180 ct/lb közelében tetőzött, majd a délutáni kereskedésben a kávé ára némileg ereszkedőre fogta az USD erősödésével párhuzamosan. (Az EUR/USD kereszt gyors ütemben megközelítette az 1,29-es szintet kedd délután.)
Kávéból alapvetően két fajtáról beszélünk a piacon: az ún. arabica és a robusta típusokról. Az előbbiből áll elő a felhasznált kávé nagyobb része, utóbbiből pedig kb a teljes kávé termés kb 20%-a. A latin-amaerikai trópusi oszrágok szinte mind termelnek kávét. Brazília, Kolumbia, Mexikó a legnagyobb termelők a térségben. Afrikában elsősorban a kelet közép afrikai térségben fontos gazdasági elem a kávé előállítás és export. Ázsiában Vietnám a robusta típus fő termelője, ahol még a francia gyarmatosítók kezdték el ezt a jól jövedelmező gazdasági tevékenységet.

Kisbefektetőként a kávé árának változására történő spekulációra a Blogger a következő Xetrán kereskedett alapokat javasolja:
ETFS Coffee  (a kávé árának növekedésére lehet ezen keresztül fogadni tőkeáttétel nélkül)
ETFS Leveraged Coffee (a kávé árának növekedésére lehet fogadni 2-szeres tőkeáttétellel)
ETFS Short Coffee (az ár csökkenésére fogadhatunk a terméken keresztül)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.