whos_among_us

2012. január 2., hétfő

Befektetési lehetőségek 2012Q1

A 2012-es piaci év lassan elindul. Ma még az amerikai, britt és japán piacok is zárva voltak. Frankfurtban és Párizsban már ma is folyt kereskedés. Holnap már teljes üzem!
Három befektetési lehetőségre hívnám fel a figyelmet a lentiekben Q1-re vonatkozóan.

1.) EUR/USD
Az EURUSD kurzust természetesen egyfelől az EU gazdasági és politikai válsága, másfelől az utolsó negyedév igen jó amerikai makro adatai mozgatják lefelé. Az index 2011 utolsó napjaiban átlépte a 1,3-as szintet és már nem tudott fölékerülni. A blogger a trend folytatódására számít (EUR short, USD long), mivel egyre másra jelennek meg az EU és a monetáris únió szétesésére vonatkozó előrejelzések, elemzések. Sajnos az EU vezetőinek évvégi utolsó találkozója nem hozta meg a várt átütő sikert a fiskális únió gyors megteremtésének irányában, ami egyértelműen és jelentősen taszított az árfolyamon.
A trendet meg lehet játszani a forex piacon, dollár tartásával, illetve euró - dollár konverzióval (dollár vétellel), de például ETF-en keresztül is.

2.) EUR/HUF és USD/HUF
Ez a trend a hazai gazdasági, politikai helyzettel függ elsősorban össze. Q1-ben a forint árfolyamát a főbb devizákkal szemben elsősorban az EU/IMF tárgyalások és a magyar kötvény, kincstárjegy aukciók eredményességétől, a piaci kötvény hozamok alakulásától függ. A blogger sajnos a forint további gyengülésére számít, mivel a megállapodás nem tűnik közelinek.
A trendet természetesen forint eladással és EUR, illetve USD vételével lovagolhatjuk meg. Van lehetőség azonban a hazai tőzsdén forgó tőkeátételes certifikátokon keresztül is fogadni:

3.) AAPL
Az Apple sztori Jobbs halálát követően is megállíthatatlanul gördül tovább. A tavalyi év elsősorban az iPhone4s piaci félsikere miatt lehet majd emlékezetes, azonban a részvények árfolyamán ez a "baki" nem látszik meg. Az Apple a világ legnagyobb piaci kapitalizációjú vállalata, óriási készpénz mennyiséggel! (ami a mai világban nem utosló) A NASDAQ elemzői oldalán is egyértelműen vételi helyzet mutat.
2012-ben várható több nagy durranás is: megjelenhet a várva várt iPhone5 és az iPad3, valamint egy új Apple stílusú és tudású televízió. A blogger AAPL vásárlást ajánl vagy a meglévő részvények tartását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.