whos_among_us

2012. január 4., szerda

Zakó

WSJ:  Ennyire látszunk ki agödörből. - nepszava.com
Nagyon úgy tűnik, hogy elfogyott a piac türelme. EUR/HUF 319 fölött és közel a 320-as lélektani szint. Az USD/HUF kereszt is nagy emelkedésbem 245-nél áll és várja a délutánt és a tengeren túli piacok nyitását. A CHF/HUF 262-nél jelenleg. Mindeközben az államkötvények piacán is elszakadt a cérna. A 10 éves állampapírok hozama a másodpiacon 10,7% környékén van és emelkedik! A hazai csődkockázati mutató (CDS) történelmi csúcson, 648$-nál áll jelenleg. 
Bár a mai hangulat a nemzetközi piacokon egy hajszálat rosszabb a tegnapinál, de ez még nem indokolná önmagában a hangulat ilyen szintű romlását. Úgy tűnik a befektetők megelégelték a helyzetet. Az elemzők sorra vélekednek úgy, hogy érdemi tárgyalások - ha egyáltalán lesznek - tavasznál előbb nem várhatók! Addigra az ország mozgástere és tartalékai határára kerülhetnek. Márpedig a befektetők nem szeretik az ilyen kockázatos helyzeteket és a maradék pénzüket is igyekeznek menekíteni. A pánik helyzet a lakosságban is egyre fokozódik. Ma már szinte nincs olyan baráti beszélgetés, ahol elő ne kerülne a "ki milyen devizába váltsa át a forint alapú megtakarításait" és a "vész esetére mit csinálja a megtakarításommal" kérdések. A polgárok állammal szembeni bizlama is rogyadozik. Ezek mind rontják a helyzetet és nem erősítik hitelezőinkben sem a bizalmat. (Miért bízna az országban egy külföldi befektető, ha mi magunk sem bízunk a saját kormányunkban?!)
A kormány beszorult a csőbe, amibe behúzta magát. A kuruckodás itt nem fog segíteni! Az elemző is is csak találgatja mit fog lépni az unortodox gazdaságpolitika ebben a helyzetben. Talán még van lehetőség a menekülésre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.