whos_among_us

2012. január 15., vasárnap

Igen kiváló évet zárt a hazai mezőgazdaság - portfolio.hu

A magyar mezőgazdaság 2011-ben csúcs évet zárt. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tartott évértékelőt. Ezt foglalja össze a portfolio.hu cikke. Összefoglalásképpen a legfontosabbak:
  • A hazai mezőgazdasági export meghaladta a 6 milliárd eurót, az import értéke várhatóan 4-4,5 milliárd euró körül alakulhat. Így az agrárium mintegy 1,5-2 milliárd euróaktívumot hozhat a nemzetgazdaság részére 2011-ben!
  • Több magyar élelmiszer került idehaza a gazdapiacokra és a belföldi élelmiszerláncokon keresztüli értékesítésre, mint a megelőző években.
  • Jó jel, hogy növekszik az exporton belül a feldolgozott élelmiszeripari termékek aránya. (2011-ben nőttek itthon a feldolgozó ipari kapacitások, ami segítette, segíti ezt az eredményt.)
  • A sertés- és a kertészeti ágazatot mint stratégiai területeket fejleszteni kell. A sertéságazatnál cél, hogy a jelenlegi sertésszámot belátható időn belül meg lehessen duplázni (6 millióra emelni).
  •  Támogatják az integrált közösségi szolgáltató terek (piacok) kialakítását és a tanyaprogram elindítását. 
A Blogger véleménye:
Magyarország mezőgazdasági adottságai kiemelkedően jók. A vidéki, alacsonyanképzett munkaerő részére ez az ágazat tud jelentős mennyiségű munkát biztosítani: elsősorban a kevésbé gépesíthető kerészeti és részben állattenyésztési ágazat, valamint a megtermelt elsődleges mezőgazdasági javak feldolgozását végző élelmiszeripari illetve könnyűipari ágazoatok. Ezek fejlesztése az ország gazdasági helyzetének talpraállítása szempontjából (a blogger véleménye szerint is) kritikus. A mezőgazdasági termékek iránti kereslet és így az árak növekedése világ jelenség. 

Fontos látni a következő összefüggéseket is:
  • A Föld lakossága roham tempóban nő. Az emberiség létszáma tavalyi évben átlépte a 7 milliárdot és a növekedés tempója nem csökken, miközben a hagyományos mezőgazdasági termelésbe lényegében új földterületek már nem vonhatók be. Ez már rövidebb illetve közepes távokon belül is a mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatok felértékelődéséhez vezet és az árak jelentős emelkedését hozhatja. Ez az ágazat és az ott befektetők, dolgozók részére hozhat jobb feltételeket.
  • A tömeg termelt mezőgazdasági termékekhez képest - melyek számos egészségügyi, táplálkozási és egyéb problémákat vetnek fel - felértékelődnek és árban is elismerést szereznek a vegyszer mentesen termelt élelmiszerek, mely jelentős közösségeknek adhat érdemi munkát.
  • Magyarországon a disznó termelés hagyományos ágazatnak számít. Az elmúlt években a növekvő ázsiai (főleg kínai) kereslet hatására a disznóhús tőzsdei ára jelentősen megnött. Az egyik legkeresettebb fajta egyébként az itthon "hagyományosnak" számító mangalica. (Ennek húsából készült termékek - megfelelő tenyésztés esetén - telítetlen zsírsavakat tartalmaznak.) A fajta tehát különösen jó lehetőséget (potenciált) biztosít az állattenyésztési-sertés ágazat részére, melyet jó lenne nem veszni hagynunk.
  • A magyar föld minősége (termőképessége) és öntözhetősége európai mércével mérve is kiemelkedően jó. Gabonák termesztésére - az ország méreteihez képest - hatalmas területeken nyílik kiváló lehetőség. Gyakoriak a kiemelkedően jó hozamok.
  • Ugyanakkor a magyar mezőgazdaság termelékenységét jelentősen rontja a tulajdoni és földrajzi szempontból is szétaprózódott földszerkezet, a mezőgazdasági szektor hihetetelnül alacsony tőke helyzete, a fejlesztésekre megszerezhető hitel és egyéb források alacsony volta, a gazdaságok források (úniós és hazai) fogadására történő felkészületlensége.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.